Svatojánský chléb


Karob je plodinou velice starou. Svůj název Svatojánský chléb dostal podle toho, že se jím na poušti živil prorok Jan Křtitel. Karob je kromě svého stáří a biblické historie ale také zajímavý tím, že v sobě obsahuje značné množství účinných látek. Z nich je třeba jmenovat:
o   bílkoviny
o   vlákninu
o   aminokyseliny
o   taniny
o   vitamíny A, B či D
o   železo
o   hořčík
o   vápník
strom rohovník

Zdravé mlsání

Tento plod z rohovníka obecného je ovšem také skvělou alternativou k čokoládě a kakau. Z karobu vyrobená čokoláda totiž neobsahuje žádnou z těchto složek:
o   kofein
o   teobromin
o   alergenní látky
o   kravské mléko
Z karobu se také vyrábí karobová mouka, která neobsahuje lepek. Navíc je karob téměř bez tuků, a zároveň je sám o sobě velice sladký.
o   Mimo to podporuje také trávení.
o   Upravuje hladinu cukru v krvi.
o   Napomáhá zmírnit i příznaky osteoporózy.
o   Používá se jako součást kojenecké výživy.
o   Působí jako analgetikum.
o   Zároveň je karob antialergický, antibakteriální, antioxidační, antivirový a antiseptický.
o   Napomáhá jako prevence a také při léčbě dětské mozkové obrny u dětí.
o   Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
o   Používá se při léčbě průjmu.
o   Je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem.
o   Pomáhá při léčbě chřipky, kašle či anémie.
o   Ve formě žvýkaček čistí hlas a hrdlo.
o   Napomáhá proti pálení žáhy.
o   Pomáhá proti zvracení.
o   Je účinný v boji proti obezitě.
lusky z rohovníku

Svatojánský chléb v kuchyni

Karob má podobnou vůni jako datle. V obchodech je karob dostupný ve formě prášku, který je možno použít k ochucení sladkostí, dezertů, polev anebo zmrzliny. Je vhodný k přípravě sirupu. Svatojánský chléb je však také možné zakoupit ve formě karobové čokolády anebo tyčinky. Podaří-li se nám nakoupit lusky sušené, či čerstvé, můžeme je konzumovat samotné.
 Z čerstvých lusků se také lisuje šťáva, která se používá na výrobu karobového sirupu, anebo se přidává do alkoholických nápojů.